Brommen volgens scenario

Theater op UA
18/04/2006

Het was u misschien stiekem ook ontgaan. Met haar éénmaking al even achter zich vertoonde het UA-programma een culturele leemte. Tot studente Evelien Wouters aan de mouw trok van de dienst Studentenvoorzieningen en zo in een mum van tijd theatergezelschap De Bromvlieg ontstond. Eind mei waagt de groep zich op de planken van het Klein Raamtheater met de voorstelling Leda van Jan Lauwers. Neem het maar van een voorproever aan: naar een projectiel grijpen om dit insect de mond te snoeren zal niet nodig zijn.

Ze noemen zich “amateuristisch” en “groen achter de oren”. Hoewel de ervaring van de meeste acteurs inderdaad niet verder reikt dan een schooloptreden, spelen ze zwierig en overtuigend. Al gauw verandert het repetitielokaal boven Agora in een mythewereld waar de bronstige Zeus, vermomd als zwaan, mensenkind Leda verkracht. Soms is de zwanenzang zoet, soms stekelig, trots of jammerend. Terwijl het gezelschap liefde en smart op de scène brent, zorgt regisseur Mehdi Koocheki voor gevatte commentaar én een volle "vloekpot": onder het motto “een acteur die zijn tekst kent, is er twee waard” slorpt deze confituurpot twintig cent op per hapering.

 

De zes acteurs en regisseur nemen hun pionierswerk ernstig. Repetities volgen elkaar in almaar kwieker tempo op, naarmate de lakmoesproef lonkt. Hoofdrolspeelster Ciska Hoet licht al een tipje van de sluier op. “De toeschouwer kan zich verwachten aan seks, geweld en dood.” Haar personage, de sensuele Leda, heeft inderdaad scherpe kantjes. “In het begin was het even slikken om Leda's pikante taal in de mond te nemen. De regisseur wou geen régel schrappen.” Erotisch getint toneelvoer is wel didactisch verantwoord. Dit controversiële stuk schaart zich achter de theorie van de hedendaagse filosoof Bataille, die aantoont dat geweld eigen is aan ons bestaan en dat het primaire in de mens een plekje moet krijgen. De opleiding Wijsbegeerte laat ook elders haar sporen na. De twee filosofiestudenten, Evelien en Ciska, rakelden Socrates' bijnaam op en noemden hun toneelgroep naar hem, de “bromvlieg”. Net als deze verbeten vragensteller willen ze met hun stuk blijven kleven, de toeschouwers wakker schudden. “Maar toch vooral zot doen,” grinnikt Evelien Wouters alias Master of Darkness, “een functie die in een zoveelste absurde bui kwam aanwaaien”.

 

Hun voorraad is wellicht onuitputtelijk. Er verstreek dan ook geen nanoseconde bij het kiezen van hun favoriete hilarische moment. Enkele lachstuipen later krijgen ze de beruchte zin eindelijk over de lippen: “Hij was groot, en ik onvoorbereid.” Eén klik en blik op hun website en u ziet dit citaat vergezeld van fotogeniek dijengeklets. “En het dansen tijdens de repetitie en de doorzakkende stoelen en ...” Eenmaal de buikspieren tegenspartelen, neemt het groepje een plechtige toon aan en verzekert ons een “serieus stuk” te brengen volgend jaar. De muzikale acteur van het gezelschap, Erik Heestermans, wil zelf muziek componeren en de regisseur hoopt zijn eigen tekst op te voeren. Er zullen ook audities komen. Dan loenst het ambitieuze sextet weer naar de scène en elk glipt in zijn rol. Fris, vinnig, en liefst met u als publiek zaterdag 20 en zondag 21 mei.

 

 

Leda - tekst: Jan Lauwers, regie: Mehdi Koocheki
20 en 21 mei in het Klein Raamtheater
Lange Gasthuisstraat 26
VVK 3 € - Kassa 4 €
Verkrijgbaar via debromvlieg@ua.ac.be Meer info op www.ua.ac.be/debromvlieg