Aranis: een Belgische groep met een hoek af!

02/03/2016

Muziek die betovert met haar wondermooie eenvoud en dan weer begeestert met haar energieke ritmes en hectische samenspel. Accordeon, fluit, viool, gitaar, contrabas en piano treden harmonieus in dialoog met elkaar, om even later radicaal te botsen. Afwisselend en inspirerend, dat is de muziek van Aranis altijd. Saai, dat nooit! De getalenteerde musici hebben diepe wortels in de klassieke muziek, maar tasten onbevreesd hun muzikale grenzen af.

dwars sprak met Aranis naar aanleiding van een van hun volgende concerten. Op dinsdag 19 april 2016 treedt Aranis op in AMUZ. Dit concert Classic with a Twist heeft als doel om jongeren kennis te laten maken met klassieke(re) muziek. Aranis zal het jonge publiek zeker weten te bekoren met een mix van klassieke muziek en andere genres, steeds met de onmiskenbare Aranisklank.

 

 

 

Hoe is Aranis ontstaan?

 

Marjolein (accordeoniste)  Wij hebben op het conservatorium van Antwerpen een groep gevormd en 5 jaar lang gebruik gemaakt van de lessen en examens om te ontwikkelen. We studeerden allemaal samen en voor het vak Kamermuziek moet je sowieso een ensemble vormen. Zo zijn we begonnen met muziek van Astor Piazzolla. Op een bepaalde dag kwam Joris (bassist en componist) met een stukje dat hij zelf geschreven had en stilaan is dat verder gegroeid.

 

Joris (bassist en componist)  Elk jaar speelden we meer concertjes. Er zijn mensen bijgekomen en de bezetting is ook een beetje veranderd. Onze groep heeft dus een evolutie gekend, maar de kern, de muzikanten en de instrumenten, is altijd hetzelfde gebleven. We hebben onze eerste cd opgenomen tegen de tijd dat iedereen afgestudeerd was.

 

 

 

 

 

 

Hoe is jullie stijl geëvolueerd doorheen de jaren?

 

Joris  We hebben veel geëxperimenteerd doorheen de jaren, maar de typische Aranisklank en -samenstelling van instrumenten zijn nog altijd dezelfde als in het begin. We hebben bijvoorbeeld een programma gespeeld met zangeressen, waardoor de klank helemaal anders werd. Daarna hebben we een project gedaan met een percussionist. Dat was iets ruwer, iets harder. Daarna zijn we begonnen met onze Made in Belgium-reeks.

 

Jana (fluitiste en zangeres)  Dat is voor de eerste keer dat we composities gebruikten van andere componisten, want daarvoor schreef Joris al onze muziek. We hebben ook nevenprojecten gedaan. Toen we Gouden Vleugels (muziekprijs om jong Vlaams muziektalent te ondersteunen en het imago van klassieke muziek te verruimen, nvdr.) wonnen, werden we gekoppeld aan een fluitist. Toen hebben we muziek uit andere stijlperiodes moeten studeren en hij heeft onze muziek moeten studeren. Dus dat was langs beide kanten leerrijk.

 

Joris  Ik denk dat het voor ons altijd belangrijk is om een identiteit te hebben en te behouden. Als wij muziek van anderen spelen kiezen wij die stukken die bij ons passen.

 

Jana  Anders ben je bijna een coverband.

 

Joris  Maar dat kan ook tof zijn. Er zijn heel veel klassieke ensembles die zich specialiseren in een bepaalde stijl of bepaalde componisten en die daar dan super goed in worden. Voor ons is het andersom: wij gaan eerder die stukken zoeken uit het repertoire die bij ons passen als groep of zelf muziek schrijven.

 

Stijn (gitarist)  Wij zijn ook gespecialiseerd, maar in onszelf (lacht). Maar dat wil niet zeggen dat we maar één ding doen, we proberen ook bestaande muziek naar onze hand te zetten.

 

 

 

Op welke manier kan jullie muziek jongeren aanspreken?

 

Joris  Ik denk dat jongeren in onze muziek zullen herkennen hoe hectisch het leven in West-Europa er aan toegaat. Als je over straat loopt zijn er heel veel indrukken. Ook door het internet komt er veel op je af en onze muziek is soms ook heel hectisch. Het is op die manier wel een verklanking van wat er vandaag de dag gebeurt. We zitten niet in een bergdorpje waar alles heel rustig is. Onze muziek zou helemaal anders klinken, moesten we daar opgroeien.

 

Jana  Jongeren herkennen onze muziek niet van de radio, op dat vlak zal het voor hen een ontdekking zijn. Als jongeren iets vernieuwend willen zien binnen klassieke muziek, zijn ze bij Aranis aan het goede adres. Het woord klassiek zal hen op het eerste gezicht misschien afschrikken, maar ik hoop duidelijk te maken dat dat zeker niet nodig is.

 

Stijn  Het hoeft geen niche muziek te zijn. Het is meer het ontdekken, leren appreciëren en gewoon worden van deze muziek.

 

 

 

classic with a twist

Op dinsdag 19 april 2016 treedt Aranis om 20.00 op in AMUZ (Kammenstraat 81, Antwerpen). Studenten betalen in voorverkoop slechts 5 euro voor een ticket (7 euro aan de kassa), niet-studenten betalen in voorverkoop 10 euro (12 euro aan de kassa). De opbrengst gaat bovendien naar USAB, de Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding. De organisator van het concert is COFENA vzw, waarbij de uitvoering van de organisatie door studenten uit de Master Handelsingenieur gebeurt, in het kader van het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 

Meer info en tickets: www.classicwithatwist.be