APPLAUSE

voor Balthazar
06/02/2010

“Your penguin suit is very cute, but I swear I can’t remember…” , komt dit vreemde zinnetje u bekend voor? De kans is groot dat u, net als ik, al meermaals vrolijk mee neuriede met ‘Fifteen Floors’, een nieuwkomer in ondermeer Humo’s Top 20 en de Afrekening. ‘Fifteen Floors’ is de nieuwe single van Balthazar, een Kortrijkse band die eerder al hits scoorde met ‘Bathroom Lovin’ Situations’ en ‘This is a Flirt’. In maart presenteert de band het langverwachte debuutalbum ‘Applause’. dwars trok naar Gent en mocht Jinte Deprez (stem, gitaar) en Maarten Devoldere (stem, piano) even storen bij het opnemen van de laatste vocals.

Jullie zijn nog volop aan het werk. Hebben jullie stress voor de nieuwe plaat?

Maarten Devoldere Ja, we hadden vandaag ons laatste examen, morgenochtend vertrekken we naar Noorwegen om te mixen. We zijn weer zo dom geweest om alles uit te stellen tot het laatste moment. Daardoor moesten we tijdens de examens opnemen en dat was nogal lastig.

 

Waarom Noorwegen?

Jinte Deprez Ik vind Scandinavië een heel tof gebied, de mentaliteit daar zit zo'n beetje tussen die van België en Engeland in. De scene daar is ook heel prettig, ik denk dat dit meer ons ding is dan bijvoorbeeld met een Amerikaan mixen. We kwamen in contact met Yngve Saetre, hoorden een paar dingen van hem en het klikte meteen.

 

Als eerste single van het album brachten jullie ‘Fifteen Floors’ uit. Was dat een moeilijke keuze?

Deprez Ja, dat was heel moeilijk. Doordat de plaat nog niet gemixt is, hebben we die eerste single zelf op voorhand moeten mixen, zonder dat we de context van de hele plaat al hadden gevat. Sommige andere nummers waren zelfs nog niet af.

Devoldere Ik ben wel blij met onze keuze, ‘Fifteen Floors’ is een voorloper van de plaat, maar geeft toch nog niet teveel prijs. Het nummer roept alleen maar meer vragen op. Als je dat lied hoort, kan je je niet inbeelden dat er op de cd elf gelijkaardige nummers zullen staan. Het is onze bedoeling om de mensen een beetje nieuwsgierig te maken.

 

Geen enkele gitaar op de wereld klinkt zoals die ene gitaar.

 

De titel van het nieuwe album klinkt nogal groots. Vanwaar ‘Applause’?

Devoldere Het is inderdaad een bombastische titel, een beetje pretentieus zelfs. Maar als je de muziek erbij hoort, wordt die meteen genuanceerd. ‘Applause’ heeft eigenlijk een donkere ondertoon en we vonden het tof om dat woord aan onze muziek te koppelen. Op de hoes staat een foto met in heel kleine letters ‘Applause’, terwijl het net zo’n groots woord is. We vonden het leuk om daarmee te spelen. Typografisch is het ook gewoon een supermooi woord.

 

Een beetje koppig

Jullie zijn al meer dan vijf jaar bezig, waarom nu pas een debuutalbum?

Deprez De tijd vloog gewoon voorbij, we zijn constant bezig geweest met optredens. Ik snap wel dat iedereen vindt dat het lang duurde voordat we ons eerste album uitbrachten, maar voor ons leek het niet zo lang.

Devoldere We hebben vroeger wel eens met enkele platenmaatschappijen gesproken, maar besloten de boot af te houden.

Deprez We voelden ook dat we het juiste moment moesten afwachten.

 

Hebben jullie de plaat daarom zelf geproducet?

Devoldere We vonden geen enkele producer aan wie we het wilden toevertrouwen.

Deprez We hadden al een heel sterke visie op de plaat, wat we wilden en hoe ze moest klinken. Hoe meer we met mensen babbelden, hoe meer we het gevoel kregen dat we eigenlijk al heel goed wisten wat we wilden. Een producer zou heel veel kosten en dan zou die toch zeker een meerwaarde aan de plaat moeten geven. Het zou natuurlijk heel anders geweest zijn met een producer, maar ik ben tevreden met die beslissing. Het was een beetje koppig, maar we hebben er veel uit geleerd.

Devoldere Op sommige vlakken zou een producer misschien beter geweest zijn, maar ik denk dat het dan ook vlakker, middelmatiger zou klinken.

 

Het was waarschijnlijk wel handig dat jullie allebei Muziekproductie studeren. Hebben jullie die studie in functie van Balthazar gekozen?

Devoldere Nee, dat was eigenlijk gewoon het enige wat we konden doen om met muziek bezig te zijn.

Deprez En om vijf jaar plezier te kunnen hebben.

Devoldere Ik ben technisch geen goede muzikant, ik kon dus bijvoorbeeld geen jazzpiano, gitaar of zang studeren. Achteraf bekeken interesseert dit mij ook het meest, omdat je altijd met het geheel bezig bent. Ik zou niet graag in een band spelen en alleen maar bezig zijn met mijn pianopartijen. Het is veel toffer om de ‘regisseur’ te mogen zijn.

 

De band bestaat eigenlijk uit vijf leden, maar klopt het dat jullie twee de meeste beslissingen maken?

Devoldere Wij schrijven alles met twee, muziek en tekst. Simon (Casier), Christophe (Claeys) en Patricia (Vanneste) zijn er vooral om nummers te komen inspelen en voor de optredens. Het is eigenlijk onze band, die zij mee helpen evolueren. Zij maken onze songs volledig.

 

Is daar dan nooit discussie over?

Devoldere Nee, ze spelen trouwens ook nog in andere bands. Het is eigenlijk een beetje zo gegroeid, in het begin waren we toch meer een ‘band band’.

Deprez Het zou ook veel moeilijker zijn om met vijf een plaat te maken, want iedereen moet er echt achter staan. Met twee was het veel gemakkelijker om er mee bezig te zijn, een concept te bedenken, om het dan achteraf in het repetitiekot of live te laten aanvullen door de anderen. Het album is wel een bandproduct, maar de basis ligt bij ons.

 

Vanuit de buik

Hebben jullie de nummers die op de cd komen al op optredens gespeeld, of zijn ze echt helemaal nieuw?

Devoldere Sommige wel, sommige niet.

Deprez Ik denk dat ongeveer 50 procent terugkomt van op optredens.

Devoldere Ik denk ook dat dat normaal is voor een debuutplaat. Wanneer we een tweede cd maken, zullen we die nummers wél pas na het uitkomen van de cd beginnen spelen.

Deprez Deze plaat is echt live gegroeid, het is juist omdat we veel van die nummers al live gespeeld hebben dat ze nu zo klinken.

 

Je hebt dat soms bij bands die al meer cd’s hebben, dan krijg je drie singles en voor de rest allemaal crap.

 

Jullie hadden waarschijnlijk al te veel materiaal voor één album?

Deprez Ja, er is wel veel weggevallen.

Devoldere De eerste selectie is gebeurd op basis van de kwaliteit van de songs. Daarna hebben we die aangepast aan het concept van het album, aan de wereld die we willen creëren.

Deprez Het publiek zal sommige nummers wel herkennen, maar dan in een andere versie. Het is ook niet de bedoeling dat we na de release de plaat klakkeloos gaan naspelen, je hebt de wereld van de cd en de wereld van een optreden. Het moet spannend blijven. Op cd zijn we bijvoorbeeld niet voor overdreven arrangementen of bombastiek en live eigenlijk ook niet (lacht), maar het moet wel impact hebben.

 

Komen jullie vorige singles, ‘Bathroom Lovin’ Situations’ en ‘This is a Flirt’ op de cd?

Allebei Nee.

 

Dus die kan je eigenlijk nergens kopen?

Deprez Op iTunes!

Devoldere Ze staan ook wel op enkele compilatiecd’s, de Afrekening en zo. We hebben die singles eigenlijk gemaakt als een tussendoortje, iets wat we eens wilden proberen. We wilden bewust geen plaat maken vol met zulke nummers. Ze passen in de zoektocht naar een eigen sound, maar zijn nu totaal niet meer representatief voor wat we doen. De platenfirma vond dat wel vervelend …

Deprez Ja, iedereen wilde dat we die singles er op zouden zetten, maar voor ons klopte het gewoon niet. Die singles zijn een afgesloten hoofdstuk.

 

Je speelt ze toch nog op optredens?

Deprez Tot nu toe nog wel, hoewel niet per se altijd. We spelen ze nog wel, maar ik zou niet willen dat een nummer dat drie jaar geleden al eens uitgebracht is, nu nog eens op de plaat zou staan. Dat was ook niet nodig, denk ik.

 

Jullie stijl is ondertussen ook helemaal veranderd. Vroeger brachten jullie toch eerder singer-songwriter muziek?

Devoldere Ja, ergens wel. Het is nu in ieder geval geen singer-songwriter meer. Maar de plaat is ook niet ‘This is a Flirt’-achtig. We hebben vooral gezocht naar een combinatie van beide, door bijvoorbeeld op een groove of een beat toch iets vanuit de buik te zingen en een echte song te brengen. Je zou alle nummers eigenlijk ook akoestisch, als singer-songwriter kunnen spelen, maar wij vonden het uitdagender en leuker om daar iets anders mee te doen. Ik denk ook dat dat onze sterkte is, dat we ons daarmee kunnen onderscheiden. We zijn geen singer-songwriters, maar ook geen entertaining dance band.

 

Door welke muziek laten jullie je dan beïnvloeden? Ik zag op jullie MySpace onder andere Bob Dylan, Beck, Gorillaz en The Kills bij jullie beste vrienden.

Deprez Ja, we luisteren daar wel graag naar. Bijvoorbeeld bij The Kills is het de max wat ze met twee doen. Het gaat daarom niet alleen om de band, maar ook bijvoorbeeld om hoe hun platen gemixt zijn, bij Gorillaz dan weer het concept, bij Bob Dylan de teksten, bij Beck ook… De rode draad van Balthazar is dat we altijd ons eigen gedacht blijven doen, zonder veel naar andere groepen te kijken. Natuurlijk zeggen we wel eens: “Ik heb dat daar gehoord, misschien zou dat hier passen?”

Devoldere Ik ben er wel vrij gerust in dat mensen ons niet meteen met een andere band gaan vergelijken. Ik heb echt geen idee met wat je het zou kunnen vergelijken.

Deprez Maar dat zal vast wel gebeuren, hoewel we ons niet bewust aan andere groepen gespiegeld hebben.

 

Yoghurtteksten en watergitaren

Afgelopen zomer waren jullie in Zuid-Afrika voor het Oppikoppi festival, gekoppeld aan een clubtournee. Hoe was dat?

Devoldere We hebben daar toen vrij goed gescoord. In maart gaan we terug, maar dan is het de bedoeling om voor een groter publiek, studenten en zo, te spelen in plaats van enkel in clubs. Vorige keer hebben we een beetje naam kunnen maken, dus we hoeven niet meer van nul beginnen.

 

Jullie hebben dus al een Zuid-Afrikaanse fanbasis opgebouwd?

Devoldere Er waren in ieder geval veel mensen die de teksten meezongen, dat was wel gek. Misschien is dat daar meer de gewoonte om direct te proberen inpikken, want ik begrijp niet goed waar ze die teksten gehaald zouden hebben.

Deprez Dat zag je inderdaad, bij sommige liedjes zongen we een ‘yoghurttekst’, gewoon wat geïmproviseerd gebrabbel, en dan begonnen mensen dat opeens mee te zingen.

Devoldere Trouwens, de cd zou zonder onze trip naar Zuid-Afrika heel anders klinken. We deden er een optreden op een podium dat omringd was door water. Op een bepaald moment gooide ik mijn gitaar op de grond, maar net iets te ver. De gitaar viel van het podium in het water. Achteraf visten we ze er terug uit, maar de gitaar klonk nooit meer hetzelfde.

Deprez Maar in de goeie zin! Geen enkele gitaar op de wereld klinkt zoals die ene gitaar. We hebben er onze hele cd mee opgenomen.

 

Naast Oppikoppi hebben jullie al heel wat festivals gedaan, onder andere Dour, Marktrock en Dranouter. Dromen jullie van Werchter?

Deprez We zijn eigenlijk echt stap per stap bezig, nu denken we helemaal nog niet aan Werchter. We concentreren ons op de plaat, de releaseshows in de AB en de Paradiso. Het feit dat we daar een releaseshow kunnen doen, vind ik al super. We willen wel graag naar het buitenland, daar iets loskrijgen.

 

Een releaseshow in de Paradiso? Zijn jullie al bekend in Nederland?

Devoldere We hebben er wel al vaak gespeeld, maar niet dat we daar echt bekend zijn bij het grote publiek. Nederland is sowieso meer gebaseerd op het livecircuit dan bijvoorbeeld op radio. Ze hebben er ook mooie zalen, alleen niet altijd veel volk. We zijn er in ieder geval al mee bezig geweest.

Deprez Het feit dat je nog geen plaat hebt, speelt ook een grote rol in Nederland. Het leuke is dat we nu eindelijk iets in handen zullen hebben. We hebben echt jaren gespeeld zonder dat we iets konden afgeven. Soms was dat heel raar.

 

We vonden geen enkele producer aan wie we het wilden toevertrouwen.

 

Denk je dat jullie daardoor dingen misgelopen zijn?

Devoldere Als we in het buitenland een booker zochten, waren er wel veel die er op afknapten dat we geen cd konden opsturen.

Deprez We hebben ook veel contacten die nu wachten tot de cd uit is.

Devoldere Eigenlijk is het wel tof dat we alles wat we al gedaan hebben, al konden doen zonder cd. Dat is niet zo evident.

Deprez De meeste bands beginnen met een cd en proberen dan voorzichtig te gaan spelen. Bij ons was het net omgekeerd, we hebben al een heel verhaal kunnen doen zonder cd.

 

Er zijn steeds minder mensen die nog cd’s kopen. Zijn jullie bang dat de verkoop zal tegenvallen?

Deprez Voor mij gaat het niet per se om verkopen, zolang mensen ons maar horen. We zijn daar nuchter in, dat hoort er gewoon bij als je tegenwoordig in een band speelt.

Devoldere Je spiegelt je beter niet meer aan vroeger, je kijkt naar wat andere bands nu verkopen.

 

Zijn jullie zelf blij met de cd?

Deprez We zijn echt supertrots op onze cd!

Devoldere Het is iets fris, het was echt de moeite om zo lang te wachten. We hebben ook geen ‘tussennummers’, elk nummer heeft zijn bedoeling. Je hebt dat soms bij bands die al meer cd’s hebben, dan krijg je drie singles en voor de rest allemaal crap.

Deprez Het is heel afgewogen, we zijn fan van subtiliteit. Ik denk dat de plaat wel nog moet groeien, dat je er verschillende keren naar moet luisteren. (stilte) We mogen echt niet meer zoveel proberen uit te leggen, het is allemaal wartaal. (lacht)