Antwerpse undergroundhelden laten weer van zich horen

De nieuwe plaats van The Hickey Underworld
22/02/2012

In februari zetten ze eerst de Amsterdamse Paradiso nog in lichterlaaie, nadien gaven de Antwerpse snarenbeulen van The Hickey Underworld het beste van zichzelf in Parijs. Na hun glorietocht op Humo’s Rock Rally van 2006 en hun bejubelde debuutplaat, hebben Younes Faltakh, Jonas Govaerts, Yorgos Tsakiridis en Jimmy Wouters ondertussen een tweede spruit op de wereld gezet. ‘I’m Under the House, I’m Dying’ klinkt als een mokerslag op een bedje van zachtaardige schreeuw, verslavende gitaarriffs, gekruid met drums from hell. Uw studentenblad trotseerde meer decibels dan goed kan zijn voor een mens en trof The Hickey in hun natuurlijke habitat: het café.

Mannen, proficiat met jullie nieuwe plaat. Het is een pareltje geworden. Is het de plaat geworden die jullie wilden maken?

Jonas Govaerts (gitaar) Onze vorige plaat was goed als debuutplaat, maar achteraf gezien vonden we de klank niet altijd even geslaagd. We hebben hier en daar wel wat kritiek op wat we gemaakt hadden. Op de nieuwe plaat klinkt alles, wat mij betreft, zoals het moet klinken.

Younes Faltakh (zang, gitaar) Zeker weten. De nieuwe plaat klinkt veel gevarieerder dan de vorige. Het geheel is ook veel beter qua sound, productie en zeker qua spel. De drums van Jimmy klinken meer doorleefd en het basspel van Yorgos is gewoon beter.

 

Jullie hebben ondertussen ook een aantal shows gespeeld bij onze noorderburen. Amsterdam en Rotterdam passeerden reeds de revue. Last gehad van opdringerige Oranje-supporters?

Govaerts Integendeel, wij zijn de opdringerige mensen. Wel was er een heel uitbundige man die helemaal vooraan stond, waarschijnlijk de plaatselijke dorpsidioot.

Yorgos Tsakiridis (bas) Wij krijgen ook heel veel aandacht van jonge, vrouwelijke fans. Dus het valt al bij al goed mee.

Govaerts (droog) Dat moet je erbij nemen, hé. Faltakh Die jonge vrouwen komen onze cd’s dan kopen en vragen soms een handtekening.

Tsakiridis ... op hun lichaam.

Govaerts (wijst naar Tsakiridis) Op ùw lichaam, ja.

Faltakh Het gebeurt wel eens dat we tieten moeten signeren. Heel leuk om te doen.

Tsakiridis We hebben gemerkt dat we ook een ouder publiek aantrekken.

Faltakh Het gaat vooral om mannen die ouder zijn dan dertig en vrouwen die jonger zijn dan zestien. Toch een bizarre doelgroep die wij aanspreken.

 

Tango dansen op de nieuwe plaat

Komen jullie families ook kijken?

Tsakiridis Jazeker. Mijn mama en mijn zus komen regelmatig naar onze shows. Achteraf krijg ik dan berichtjes waarin botweg staat: “Het was heel oké.” Mijn mama houdt niet van de hardste nummers, maar ze is tolerant. Ik heb ook gehoord dat ze met onze cd in de auto naar het werk rijdt. Een waarlijk griezelig beeld.

Govaerts Mijn ouders dansen de tango, en zij hebben een nummer gevonden waarop ze de milonga (een muziekvorm en dansstijl waaruit de tango is ontstaan, nvdr.) konden dansen. Ik vermoed dat het de hidden track van onze nieuwe plaat was. Het ligt naar het schijnt aan het ritme. (droog) Dat zal dan te wijten zijn aan de voorgeprogrammeerde beat.

Tsakiridis Ze heeft zich wel een hernia gedanst op dat nummer. Maar zo'n dingen neem je erbij. Voor familie moet je iets over hebben.

 

Naast Nederland maakten jullie reeds gezellige uitstapjes naar Frankrijk, Duitsland en Engeland. Het buitenland loopt dus ook warm voor jullie sound. Hoe zit het met Amerika?

Govaerts (droog) In Amerika. Daar hebben we nog niet gespeeld.

Tsakiridis We kregen wel ooit de kans om naar Austin te vliegen om op SXSW (jaarlijks muziek-, film- en interactief mediafestival in Texas, nvdr.) te spelen. We hebben er toen voor gekozen om dat niet te doen, we waren nog volop bezig met het drukke tourschema van onze debuutplaat. Het leek ons geen logische keuze. Maar goed, misschien dit jaar? Wanneer is dat, SXSW?

Faltakh In april, denk ik.

Govaerts Misschien zou het nu voor ons interessanter zijn. We willen dat ook een beetje strategisch aanpakken.

Faltakh Onze nieuwe plaat is momenteel nog niet uit in Amerika dus optredens zijn nog niet aan de orde.

Govaerts We werken nu met een nieuw management en een nieuw platenlabel (Live Nation en Pias, nvdr.). Zij zijn die dingen aan het bekijken. Kijk, het heeft geen nut om in Amerika de pannen van het dak te gaan spelen als niemand na de show onze cd kan kopen. In Nederland is ‘I'm Under the House, I'm Dying’ al wel uit, dus daar kunnen we wel naartoe. De enkele shows die we daar hebben gedaan, waren heel plezant.

Faltakh In Frankrijk is de release gepland op 2 april. Duitsland en Engeland zullen moeten wachten tot na de zomer.

Tsakiridis We hebben ooit eens de kans gekregen om in Afghanistan te gaan optreden voor de Belgische paracommando’s. Jammer dat dat niet doorging, want dat zou fantastisch geweest zijn. Waarom is dat nu weer niet doorgegaan? Waren daar te veel gewillige, jonge vrouwen?

Govaerts Het was er ronduit te gevaarlijk. Er was sowieso al wat oproer, en toen we op het punt stonden te vertrekken escaleerde alles.

Tsakiridis Eigenlijk hadden we schrik om ondergepist te worden door die para’s. Dat was het probleem.

Govaerts Met een beetje geluk is er binnenkort een nieuwe oorlog en worden we opnieuw gevraagd (lacht).

Tsakiridis Iran, here we come!

 

Bold or not to bold

De titel ‘I’m Under the House, I’m Dying’ verwijst naar het moment wanneer je je erbij neerlegt dat je zal sterven. Een gevoel dat zeer sterk leeft bij honden. Waren er nog kanshebbers?

Govaerts We hadden een heel blad vol. ‘Ricardo!’ vonden we ook een hele goeie.

Faltakh Het Romeinse cijfer twee vond ik ook goed. Er waren er nog veel, maar de meeste ben ik ondertussen vergeten.

Faltakh Neemt niet weg dat er veel gediscussieerd is op café. Daar zijn we nu eenmaal goed in.

Govaerts (na even nadenken) Ik vind ‘After you, Mozart’ nu ook echt wel goed klinken. Ach, er komen nog platen.

Govaerts De bijdrage van Yorgos was ‘Burger Time’.

Tsakiridis Amper waar. Ik houd mijn werk en privéleven strikt gescheiden.

Govaerts Het was nochtans in jouw handschrift geschreven (algemeen jolijt).

 

Terug ernstig nu: ‘I’m Under the House, I’m Dying’ moet qua in your face-gehalte niet onder doen voor de vorige plaat, maar ze klinkt wel een pak verfijnder. Zijn jullie muzikaal gegroeid?

Faltakh Ik zou niet durven beweren dat we betere muzikanten zijn. We zijn wel veel strenger voor onszelf geworden.

Tsakiridis Ons eerste album klonk bij momenten heel bot.

Govaerts De songs zijn alleszins beter geworden. Dat heeft natuurlijk ook voor een groot deel te maken met de productie (de nieuwe plaat werd geproducet door Das Pop en gemixt door Dave Sardy, nvdr.). Die opgekuiste klank heeft weinig te maken met muzikaliteit. We hebben ook wel meer inspraak gehad tijdens de opnames zelf. Vooral Younes stond meer op zijn strepen.

Faltakh Jij hebt anders ook wel veel gezegd.

Govaerts Ja, maar niks nuttigs. Ik vind dat we alleszins geen slechtere muzikanten zijn geworden. We vinden onze nieuwe plaat beter dan onze debuutplaat en dat ligt wel degelijk aan ons.

 

Een paar weken geleden hebben jullie op jullie Facebook-profiel de bekendste scène uit de film ‘Der Üntergang’ gepost, weliswaar met een nogal vrije en hilarische ondertiteling. Wiens idee?

Govaerts Ik neem de verantwoordelijkheid op mij. Ik verveelde me. Ik wou dat al lang doen en nu had ik de uitgelezen kans. De andere bandleden vond het te flauw.

Faltakh Ik had het sowieso beter gekund.

Tsakiridis Ik vond het lettertype van de ondertitels niet zo mooi.

Govaerts Yorgos heeft zijn thesis aan de Universiteit Antwerpen geschreven over lettertypes in de hedendaagse literatuur.

Faltakh ‘Arial: bold or not to bold’.

 

In het bewuste filmpje wordt het woordje ‘Stalin’ ondertiteld met ‘Milow’. Verklaar jullie nader.

Faltakh Onze drummer Jimmy lijkt nogal op Milow.

Tsakiridis Wij beschouwen onszelf een beetje als een underdoggroep binnen het Vlaamse muzieklandschap. Dan is het leuk om af en toe een steek uit te delen. Maar we zoeken zeker geen ambras.

Govaerts Ik denk ook niet dat Milow er wakker van ligt. ‘Stalin’ bestaat uit twee lettergrepen, ‘Milow’ ook. Het kwam gewoon goed uit.

 

Samenwerking met Kanyé West

Het filmpje bevestigt de geruchten dat jullie regelmatig te vinden zijn in het Antwerpse studentencafé annex bruine, artiestenkroeg Kassa 4. Ligt Antwerpen jullie na aan het hart?

Faltakh Gisterennacht zaten we nog in de Kassa 4. De geruchten kloppen dus.

Govaerts Wij wonen allemaal in Antwerpen. Verder spelen ze alleen in de Kassa 4 het nummer ‘Evil’ van Interpol zestien keer na elkaar. Dat is gewoon een feit.

Tsakiridis Maar wat wil dat zeggen?

Govaerts Dat ik dat bijvoorbeeld in Gent nog nooit heb meegemaakt. Maar goed, ik ben het momenteel zelfs een beetje beu hier in Antwerpen. Ik zit voor mijn werk ook veel in Brussel en we hangen af en toe rond in Gent met de gasten van Das Pop. Die afwisseling ligt mij wel. Het is tof om terug veel te spelen en andere steden te bezoeken. Je kan niet altijd in de Kassa 4 zitten.

Tsakiridis Eigenlijk zijn wij helemaal niet zo bekend in Antwerpen, of het mag wat meer zijn (lacht). In Antwerpen herkennen ze ons eerder van zat over straat kruipen dan van onze muziek. Ik spreek nu wel niet voor de hele groep. Mensen zien mij soms in de Zoo zwaaien naar dieren die niet terugzwaaien. Zo vergeten ze al snel dat je geniale muziek maakt.

Govaerts Het voorbije weekend van Yorgos: Kai-Mook die niet wilde terugzwaaien (lacht).

Faltakh Je muzikale populariteit merk je voornamelijk als je live gaat spelen. We proberen ook niet te veel op te treden in Antwerpen. De clubs waar we spelen zitten momenteel goed vol en niet alleen hier.

Govaerts In Rotterdam was de zaal van 250 man volledig uitverkocht, alleen voor ons. Het is zalig omdat je weet dat dat niet alleen mensen zijn waarmee je regelmatig op café zit.

 

Jullie debuutplaat kreeg lovende kritieken. De nieuwe doet het ook niet slecht in de pers. Is het niet moeilijk om met beide voeten op de grond te blijven?

Faltakh Integendeel, het is heel simpel.

Govaerts De saldo's van onze bankrekening houden ons op de grond. We worden ook niet voortdurend aangeklampt. Dat helpt. We zijn gelukkig als we onze muziek live kunnen spelen. De nieuwe plaat is ondertussen al verleden tijd voor ons.

 

Om af te sluiten: Een tijd geleden postte Kanye West jullie nogal provocerende videoclip van ‘Blonde Fire’ op zijn blog. Is er een samenwerking in de maak?

Govaerts Wij vinden hem al wat passé om eerlijk te zijn. Dat zou slecht zijn voor ons imago.

Tsakiridis Hij heeft ons wel een tijd geleden uitgenodigd op zijn show in Parijs. Zijn nieuwe single ‘Niggas in Paris’, die gaat over ons.

Faltakh Er komt binnenkort wel een 7” vinyl single van ons uit in samenwerking met Tim Vanhamel en Drums Are For Parades naar aanleiding van de Record Store Day (de jaarlijkse dag van de onafhankelijke platenzaak, nvdr.).

 

We kijken er naar uit.