Antwerpen studentenstad

11/09/2009

Antwerpen is bekend om haar accent, haar kathedraal en haar mode. Maar binnenkort komt er een vierde parameter in dit rijtje te staan: Antwerpen als studentenstad. Met zo’n 33.500 voltijdse studenten (ongeveer evenveel als Leuven), op een totaal van 470.000 inwoners, telt onze koekenstad ondertussen toch al mee, zeker als het van Antwerpen Studentenstad afhangt.

Antwerpen Studentenstad vzw werd in maart 2008 in het leven geroepen als een samenwerking tussen de Associatie van de Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) en de stad Antwerpen, alsook het Antwerps Studentenoverleg. Hun doel: het promoten van Antwerpen als internationale studentenstad. Daarnaast houden ze zich ook bezig met voldoende en kwaliteitsvolle huisvesting, een uitgebreid en voordelig cultuuraanbod, goedkope vervoersmiddelen, etc. Om een goed idee te hebben van de situatie van de studenten en om op de hoogte te blijven van wat er leeft onder ons, zette Antwerpen Studentenstad met haar partners een grootschalige enquête op die een maand lang op hun website ingevuld kon worden. Op dinsdag 8 september werden de resultaten aan de pers bekend gemaakt door schepen van Onderwijs Robert Voorhamme en coördinator Veerle Desimpelaere.

 

Maar liefst 2.162 studenten vulden de enquête in, dat is zo’n 7,2% van de totale studentenpopulatie. Opmerkelijk is dat een overgroot aantal van de invullers vrouwen waren (65%). De populairste studierichtingen onder studentes zijn de psychologische en pedagogische wetenschappen (16,5%); bij de (mannelijke) studenten neigt dit eerder naar de industriële wetenschappen en technologie (14,2%) en (toegepaste) economie (14%). Voorts zijn 87,6% van de respondenten van mening dat de in Antwerpen te volgen opleidingen (83, alles samen) van hoge kwaliteit zijn. Slechts een derde van de studenten gaat op kot, ongetwijfeld voor een deel te wijten aan het feit dat 80% van de studenten in Antwerpen uit de provincie zelf komt, en ruim een vierde in de stad woont. De belangrijkste reden om niet op kot te gaan is dan ook dat de school zich te dicht bij huis bevindt (43,7%).

 

28,4% van de afgestudeerden die in Antwerpen op kot hebben gezeten, wonen nu nog steeds in Antwerpen. Goede carrièremogelijkheden en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer worden als belangrijkste redenen opgegeven. Een kwart van de respondenten gaf hun binding met de stad aan als belangrijkste reden om te blijven ‘plakken’, en 10,4% zei te blijven vanwege vrienden en kennissen in de stad.

 

Er zijn echter ook minder gunstige aspecten aan wonen in Antwerpen: een derde van de ondervraagden vindt dat er te weinig groen is in de stad, en een iets kleiner aandeel vindt het lastig om een geschikte woonruimte te vinden in de stad. Niettemin zegt bijna de helft van de respondenten die momenteel nog studeren dat ze zullen blijven wonen in Antwerpen.

 

Praten, feesten en slapen

Antwerpen Studentenstad staat achter een aantal gekende en studentikoze activiteiten. Bijna iedereen (97,1%) kent StuDay, 86,4% kent cultuurcheques (terwijl er maar 30,3% aan deelneemt) en 76,1% kent sportcheques (terwijl er maar 23,3% aan deelneemt). Iets meer dan de helft van de studenten kent Fietshaven en een mooie 88% geeft aan dat Antwerpen voldoende initiatieven aanbiedt aan studenten.

 

Ook dit jaar zal het academiejaar geopend worden met StuDay, op donderdag 24 september – kom gerust eens langs op de dwarsstand. Daarnaast organiseert Antwerpen Studentenstad op het einde van het jaar Adream, het afstudeerfeest (vorig jaar in de Stadsfeestzaal). Er zijn dit jaar opnieuw cultuur- en sportcheques te verkrijgen en ook wordt het aantal studentenfietsen verdubbeld (momenteel zijn er 800 à 900 fietsen verkrijgbaar). Ook Midnightswim, Antartik, Student Run en de Lentepoets staan terug op de agenda.

 

Opvallend is dat het Studentenoverleg maar door 11,8% van de respondenten gekend is, terwijl ze zelf aangeven dat ze niet voldoende inspraak hebben in het studentenbeleid van de stad Antwerpen (20,3%).

 

Het grote tekort aan koten, dat de meeste studentensteden plaagt, willen ze wegwerken door één grote database op te starten waar alle koten in Antwerpen op te vinden zouden zijn. Momenteel zijn er nog veel koten in de privé niet geregistreerd en dus ook niet getest op kwaliteit. Antwerpen Studentenstad kan je voorlopig vinden in het Huis van de Student (Sint-Jacobsmarkt 5). Het definitieve gebouw zou later in de Kleine Kauwenberg komen.