Alfa Papa Tango

Rewind
16/09/2010
🖋: 

Welk jongetje droomt er niet van om brandweerman te worden? Ook ondergetekende! Slechts een enkeling zet zijn kinderdroom om in realiteit, de rest kan gelukkig wegdromen voor de televisie.

REWIND We spoelen terug naar 1990. Politie- en realityseries domineren het tv-landschap nog niet en met VTM komt in ons land het allereerste commerciële tv-kanaal op de buis. Als reactie pakt de BRTN (nu VRT) uit met kwalitatieve fictie. Mijn favoriet? Alfa Papa Tango (Ambulance, Pompwagen en Techniek volgens het spellingsalfabet van de NAVO). De serie werd een immens succes en trok meer dan een miljoen kijklustigen.

 

PLAY De kijkers volgden het wel en wee van een Brussels brandweerkorps. Al hun taken komen in beeld – vooral het blussen van branden buiten … én binnen het korps. De begingeneriek neurie ik nog altijd mee. De serie had haar succes natuurlijk ook te danken aan de sterke cast, met rollen voor rasacteurs zoals Nolle Versyp, Jo De Meyere en Ben van Ostade. Ook nu denk ik nog met veel weemoed terug aan de avonturen van het brandweerkorps, de huwelijksproblemen van oppermacho Ronnie Abbeloos, de zieke vrouw van de stille Marcel Van Oppem, en de bange, schuchtere nieuweling Wim ‘muizeke’ Van der Straeten, die zich door zijn offerbereidheid zou ontpoppen tot de ultieme brandweerheld.

 

FAST FORWARD Terug in het jaar 2010 is deze serie bij veel mensen nog niet uit het geheugen verdwenen, al kunnen we jammer genoeg niet meer rekenen op beeldmateriaal om herinneringen op te halen. Want zelfs voor de digitale televisiekijkers, vertrouwd met Ooit Gemist, is Alfa Papa Tango onvindbaar. Spijtig, want mijn kinderlijke brandweerdromen zouden de televisie dankbaar zijn! Een afsluitend weetje: acteur Geert Vermeulen (Wim Van der Straeten) was recent nog een van de twee scenaristen van de succesvolle één reeks Katarakt!