Het Nederlandse voetbal is in crisis. Na een ronduit beschamende nederlaag tegen Bulgarije (2-0) in de WK-kwalificatie is Oranje naar een eveneens beschamende 32ste plaats op de FIFA Wereldranglijst gezakt. België doet het met een zevende plek – een plek waar je als land trots op mag zijn – een stuk beter. Belgen lijken tegenwoordig meer verstand van voetbal te hebben. We zeggen het niet graag, maar Nederland snakt naar wat Belgische inbreng; een rood accent in het felle oranje.
Als je als land jezelf terugvindt op plek 32, dan ziet de wereld er ineens een stuk deprimerender uit. Je moet dan concluderen dat landen als Noord-Ierland (26) en Iran (28) – landen zonder zo’n rijke voetbalgeschiedenis als Nederland – het gewoonweg beter doen. Even terug naar de bewuste avond in Sofia. Bondscoach Danny Blind (met slechts één jaar ervaring als hoofdcoach en voormalig assistent van zijn voorgangers Louis van Gaal en Guus Hiddink) koos ervoor om de 17-jarige Matthijs de Ligt van Ajax mee te nemen naar Zuidoost-Europa. Op zich geen probleem, “dan kan die jongen ervaring opdoen”, was de algemene veronderstelling. Voetbalminnend Nederland was dan ook met stomheid geslagen toen het de naam van De Ligt terugvond in de basisopstelling. Bij de 1-0 van de Bulgaren ging de tiener in de fout, en leidde zo de ondergang van Nederland in. De keuze voor De Ligt wordt nog meer tenenkrommend als je bedenkt dat Blind Wesley Hoedt (23) en Stefan de Vrij (25) van Lazio Roma op de bank laat.
Bovengenoemde nederlaag betekende een paar dagen later het ontslag van Danny Blind, en nog altijd is er geen nieuwe bondscoach aangesteld. Oranje is dus op zoek naar een nieuwe trainer voor de nationale ploeg. Daarover later meer.
oplossing
Op de UEFA Coëfficientenlijst (de prestaties van teams uit nationale competities in Europese ontmoetingen) staat Nederland 13de. Hierdoor plaatst de landskampioen zich niet meer rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League, vanaf volgend seizoen. Hiertegenover doet België het op dezelfde ranglijst een stuk beter. De Belgen vinden zichzelf terug op een comfortabele negende plek. Terugvallend op de Wereldranglijst (plek 32 tegenover plek 7, weet u nog) lijkt het erop dat het Nederlandse voetbal in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen.
Als Nederlander denk ik graag in oplossingen. De oorzaak van de neerwaartse spiraal laat ik in het midden. De lijst van de UEFA is samengesteld op basis van prestaties van clubteams door de jaren heen, dus dat probleem is ook niet zo 1,2,3 op te lossen. Welke oplossing wel betrekkelijk snel door te voeren is, is de aanstelling van een nieuwe bondscoach. Dat moet een Belg worden.
Nederlanders hebben de traditie om een bondscoach uit eigen land aan te stellen. Deze koe is nagenoeg leeg gemolken. Velen zien Louis van Gaal als de gedoodverfde favoriet. Mij lijkt dat geen goed idee. Van Gaal is namelijk al twee keer eerder coach van de nationale ploeg geweest en heeft aangegeven na zijn ontslag bij Manchester United de strijdbijl definitief te begraven. Een andere topcoach waar Nederland trots op mag zijn is Guus Hiddink. Maar na het mislopen van het EK in Frankrijk lijkt er nagenoeg geen animo voor zijn aanstelling. Dan wordt de spoeling dun. Namen van jonge, wat minder ervaren trainers zijn al genoemd. Voor mij is de oplossing momenteel in het bezit van een aflopende verbintenis in Brugge: Michel Preud’homme.
Waarom Preud’homme?
Preud’homme stond in het seizoen 2010/2011 al eens aan het roer bij FC Twente. In dat jaar werden de Johan Cruijff Schaal (Nederlandse Supercup, red.) en de nationale beker veroverd. Daarnaast deed FC Twente tot de laatste speeldag mee om de nationale titel.
Preud’homme heeft wat teweeggebracht in Enschede. De Tukkers waren het jaar ervoor kampioen geworden en veel spelers wilden de lijn van de vorige trainer doortrekken. Vanaf dag 1 heeft Preud´homme duidelijk gemaakt dat hij het anders ging doen. Daarmee kreeg hij de spelers achter zich. Zelfs de ervaren spelers (waaronder cultheld Theo Janssen) volgden Preud’homme in zijn zienswijze. Dit leidde tot bovenstaand succes. Hij weet dus hoe hij Nederlanders moet aanpakken.
Oranje heeft een bondscoach nodig die het anders gaat doen en dat vanaf dag 1 duidelijk maakt aan de spelers. Preud’homme zou in heel Nederland wat teweeg brengen, zoals eerder in Enschede. Daar ben ik van overtuigd. Daarnaast kijk ik er reikhalzend naar uit dat de normaal zo terughoudende Belg - in een temperamentvolle verschijning - langs de zijlijn het Nederlands Elftal naar voren staat te schreeuwen (met zachte G wel te verstaan).
- Login om te reageren