Een verdwaald zaadje groeit tegen de lente uit tot een spontane bloem. De ontdekking maakt je dag, maar je bent te lui om je handen vuil te maken aan een echte moestuin. Geen probleem! In deze reeks vertelt redacteur Hylke over het recyclen van groenafval en de start van je eigen tuin. Deze week: tijd voor een stappenplan!
Van de Antwerpse studentenbuurt verhuisde ik naar het randje van de Ring. Het viel me toen op dat de afvalstraatjes daar nog niet rijkelijk aanwezig zijn, zoals in het centrum het geval is. De witte en blauwe afvalzakken van de gemeente boden een goed alternatief, maar een derde zakje voor het groenafval weigerde ik echter te kopen. Een andere mogelijkheid was een compostbak, maar dat was in mijn appartement niet mogelijk.
De inspiratie haalde ik uit een boek over permacultuur.¹ Dit is een agricultuur waarbij het ecosysteem zichzelf in evenwicht houdt en de mens enkel een sturende functie heeft. In vergelijking met de reguliere agricultuur is de permacultuur een gezellige chaos waar alle gewassen door elkaar groeien. Dit is een verschil met de reguliere moestuin die de nodige basiskennis, tijd en geld vraagt om de tuin met succes te onderhouden. Bij 'Tuinieren voor Dommies' is dit allemaal niet nodig en kan ieder gemotiveerd individu een tuin starten. De methode is gebaseerd op het nemen en geven net als bij een ecosysteem.
'Tuinieren voor Dommies' bestaat uit een stappenplan dat gegarandeerd resultaat kan opleveren, mits je het stappenplan deel laat uitmaken van je levensritme. Je hebt hiervoor een aantal zaken nodig: een emmer, een schep en aarde.
Stap 1: Scheid je groenafval van de rest, je kunt dit bewaren in een emmer.
Stap 2: Emmer voldoende gevuld.
Stap 3: Zoek een geschikte plek grond.
Stap 4: Graaf een gat.
Stap 5: Kiep de emmer leeg in het gat.
Stap 6: Schep de aarde weer over het gestorte groenafval heen.
Stap 7: Steek de aarde samen met het groenafval.
Stap 8: Maak emmer schoon met water.
Stap 9: Ga terug naar stap 1.
Dit stappenplan heb ik sinds november 2013 voor mijn deur kunnen uitvoeren. Een ingreep van de gemeente zorgde voor een plekje ten koste van een boom. De graafwerkzaamheden die ik kon uitvoeren op deze plek, zorgde voor een vruchtbare grond waar spontaan pompoen- en tomatenplanten zijn gaan groeien. De wildgroei van de permacultuur komt hierin naar voren en laat de zaden de keuze maken om te ontkiemen. De planten in mijn voortuin hebben een goede weerstand opgebouwd, wat blijkt uit het overleven van een auto die door de tuin reed en een heftige hagelbui met stenen ter groten van golfballen.
Heb geduld en je zult in de loop der tijd de eerste zaailingen zien verschijnen. Volgende keer: Het bijproduct genaamd potgrond...
¹ Sepp Holzer, Holzer's Permacultuur, Uitgeverij Jan van Arkel, 2012.