250 gram jeansvest, alstublieft!

10/10/2017
🖋: 

Twee nieuwsgierige mannen komen al eens door het raam van de etalage gluren, maar alleen ik mag al binnen voordat Riot in de Lange Koepoortstraat de deuren opent. De zalige geur van tweedehands vult mijn neusgaten met goesting om hier wat in rond te neuzen, maar ik ben hier voor een interview. Riot is namelijk de eerste in Antwerpen met een nieuw concept: hier weeg je je kleren. Net als het kalfsgebraad bij de slager, kosten de jeansvesten hier 25 euro per kilo. Ik kom op mijn 514 gram veterschoentjes, die ik hier vorige week nog kocht, de Store Manager, Ella Govaerts, interviewen.

“Wij kopen alles aan per kilo vanuit ons depot in Rotterdam, en van daaruit is het idee gekomen om dat ook door te trekken naar de winkel. Dat is voor ons gemakkelijk, dan moeten we niets omrekenen, en daarnaast is het ook een heel goede manier om ons te onderscheiden van de andere tweedehandswinkels. Twee vliegen in één klap dus. De kleren komen vanuit heel Europa, die dan in dat hoofddepot verzameld worden. Dat zijn kleren die uit kledingcontainers komen, maar ook dead stock, kleren die nooit verkocht zijn in de winkels. Soms hangen de prijskaartjes nog aan de kleren die wij binnen krijgen. Wij focussen heel erg op kwaliteit. Dat maakt het weegconcept ook interessant: kwaliteitskleren zijn vaak zwaarder, een echte leren jas weegt vaak al twee kilo, een neppe is meestal lichter. Die jassen kunnen allebei wel in de 25€/kg-klasse zitten, maar de klant betaalt dus minder voor mindere kwaliteit, en iets meer voor betere kwaliteit. Je betaalt dus echt wat het kledingstuk waard is, en dat is in andere tweedehandswinkels wel minder het geval. Daarenboven is het natuurlijk ook gewoon leuk voor de klant, om zelf de prijs te ontdekken door kledingstukken te wegen. Aan de kassa is er vaak nog een aangename verrassing, want de beveiligingen wegen ook ongeveer een euro. Als die eraf gaan, is het dus altijd nog iets goedkoper!”

 

“Waarom onze eerste winkel in Antwerpen? Dit is de modehoofdstad, dus leek het ons de perfecte plaats om ons te vestigen. We denken eraan om nog winkels te openen in België, maar daar zijn nog geen concrete plannen rond. We zien wel wat de toekomst brengt, nu focussen we even op deze winkel. Riot is nog maar drie weken open, maar de zaken lopen tot nu toe heel goed. Ik denk dus dat er mettertijd nog wel andere filialen zullen volgen. Door deze straat komt er in ieder geval veel passage, we krijgen hier regelmatig groepen toeristen over de vloer. En hoewel wij hier nog niet zo lang open zijn, hebben we toch al wel wat vaste klanten! Vanmorgen kwam ik in de supermarkt nog een vaste klant tegen, ik denk zelfs dat hij een leren bomber aanhad die hij hier had gekocht. Dat is wel fijn om te zien.”

 

“Ik heb hier zelf trouwens ook al een aantal stuks gekocht. Mijn favoriet is een zwarte body met geniaal detailwerk. Ik hou enorm van borduursels of handwerk, daarom kon ik die body echt niet laten liggen. Ik denk dat toch wel drie vierde van mijn kleerkast tweedehands is, en dan nog een vierde zelf gemaakt. Ik hou van kwaliteit, en in tweedehandswinkels vind je voor een heel goede prijs kwaliteitsvolle kleren. Die vind je tegenwoordig in bijvoorbeeld H&M niet meer. Vroeger had je nog enige kwaliteit bij de grote ketens, maar dat is nu gewoonweg teleurstellend. Heel het wereldje dat erachter zit, staat mij ook niet zo aan. In tweedehandswinkels heb je tenminste nog kwaliteitskleren, ook voor een betaalbare prijs.”