Het is weer boekenbeurs en er liggen weer boeken

02/11/2004
🖋: 

Hetgene dat wij ons uit een ver verleden nog herinneren als herfstvakantie is weer aangebroken en naar goede gewoonte gaat dat, ondertussen voor de 68ste maal, gepaard met de hoogmis van lezend Vlaanderen, de boekenbeurs in het bouwcentrum. Ondergetekende wist een uitnodiging voor de officiële openingsreceptie te bemachtigen en mengde zich onder de gestelde lichamen van het literaire wereldje.

De formule van de boekenbeurs zal ondertussen al wel genoegzaam gekend zijn: vier zalen met boeken en gerelateerde producten en een enorm aanbod aan lezingen en andere activiteiten om de boel wat meer kleur te geven. Geen nood dus om daar nog veel woorden aan vuil te maken. Er valt echter al een paar jaar heel wat (terechte) kritiek te horen op de beurs. Het aanbod aan romans en filosofie lijkt elk jaar beperkter te worden, ten voordele van schrijfsels in de stijl van “Hoe word ik gelukkig in 10 stappen” en andere lifestyle-rommel. Persoonlijk heb ik echter een zekere emotionele band met dit gebeuren en er zal meer nodig zijn dan een fors uitgebouwde studio 100-stand om die te breken.

 

Genoeg bezinning, tijd om eens te gaan uitzoeken wat er deze editie te beleven valt en welke zaken eerder te mijden zijn. Gewapend met een glas wijn en partner (het is en blijft een receptie) begin ik mij een weg te zoeken tussen het aanbod, waar de bezoeker dit jaar mee wordt bediend. Wie een gedetailleerd en volledig verslag verwacht van alles wat deze editie in de kijker staat en lezenswaardig is, mag nu gerust de pagina omslaan. Boekenkeuzes zijn per definitie afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en uw nederige dienaar is daar geen uitzondering op. Dit gezegd zijnde zal ik proberen om zoveel mogelijk verschillende genres en onderwerpen aan bod te laten komen. Mochten er toch nog klachten rijzen, zal de dwarsredactie u met plezier mijn adres bezorgen, zodat u mij alsnog op gepaste wijze het hoofd kan komen inslaan.

 

Voor de liefhebbers van de betere roman, die toch op zeker willen spelen, is er aan de stand van de Standaard Boekhandel een uitgebreid gamma aan grote namen, gaande van Eco en Marquez tot meer lokale grootheden zoals Bouazza en Lanoye. Dit jaar in grote mate gepromoot op de beurs is de debuutroman van Suzanne Clarke, ‘Jonathan Strange & Mr. Norrel', blijkbaar een must-read voor fans van fantasy en andere toverij. Verder werpt ook het debuut van de Portugees José Luis Peixoto, ‘De Blik' hoge ogen. Hij komt zelf zijn boek voorstellen op 11 November.

 

Over naar de non-fictie, de eersteling van de in Vlaanderen en Congo wereldberoemde strafpleiter Jef Vermassen, ‘Moordenaars en hun motieven', belooft terecht één van de successen van de beurs te worden. Nu de rechten- en de taalkundestudenten hun deeltje aandacht hebben gekregen is het misschien tijd om eens te gaan zien wat er te lezen valt voor de TEW'ers en de geneeskundigen in spé. Mijn oog valt op twee werkjes aan de stand van uitgeverij epo: het de voorbije weken in Humo zwaar gepromootte ‘De Cholestoroloorlog' van Dr. Dirk Van Duppen, een welgemikte draai om de oren voor het Belgische geneesmiddelenbeleid en een boekje van een zekere Barbara Garson ‘Geld doet de wereld draaien' dat een nogal aparte kijk geeft op financiële stromen. Mevrouw Garson zet haar spaarcentjes op de bank en onderneemt dan een reis in de voetsporen van haar geld dat in de verste uithoeken van de wereld opduikt in de vorm van leningen, investeringen en speculaties.

 

Als uitsmijter voor de geschiedkundigen en de pol en soc'ers: de laatste dag van de beurs is er een themadag over de wereldoorlogen en ook de patriarch van het gratis-socialisme, Steve Stevaert, zal dan zijn nieuw boekje komen voorstellen.

 

 

Voor meer info:
www.boek.be en www.boekenbeurs.be
Boekenbeurs: 29 oktober tot 11 november
Antwerp Expo (Bouwcentrum)
Jan van Rijswijcklaan 191
Inkom: 4 Euro (studenten)
Openbaar vervoer: tram 2 en bussen 25, 26, 27