Sinds lange tijd bestaat binnen de UA de Open Universiteit (OU). Hier kan iedere volwassene een universitaire opleiding volgen, zonder enig ander diploma. In een interview met Paul Cordy, begeleider van het studiecentrum, zochten we uit of je eventueel als student voordeel hebt bij een overstap.
Je studeert aan de OU helemaal zelfstandig, zonder naar lessen te gaan. Ook je tempo bepaal je zelf. “Je kan je studie dus gemakkelijk combineren met je dagelijkse activiteiten. Zelfs een tijdelijke onderbreking van je studies is mogelijk, zonder verlies van behaalde studiepunten.” De vakken komen per richting vrijwel overeen met die van de gewone student. De bijhorende cursussen zijn gericht op zelfstudie en bevatten dus ook de stukken die je normaal te horen krijgt tijdens de les.
Examens op afspraak
Je hebt uiteraard weinig contact met de docenten, maar vragen kan je altijd stellen. Examens leg je af op afspraak, en je weet direct of je geslaagd bent of niet. En het slaagcijfer? De examendeelname is 70%. “Veel studenten ontdekken dat ze hun tijd verkeerd ingeschat hebben. Een betere referentie zijn de uitvalcijfers na de eerste en tweede module: 35 à 40%.” Opvallend is nog dat je direct binnen de bachelor-masterstructuur valt, die voor de ‘gewone’ studenten pas vanaf volgend jaar ingevoerd wordt. Zodoende verloopt de overstap vanuit de hogescholen vlotter. Bologna (bijna) zoals het hoort.
Kostelijk zaakje
Als minpunt rest eigenlijk enkel de prijs, zo’n 1000 euro per jaar! Dit bedrag dekt wel je inschrijvingsgeld en de boeken. Bovendien is er “voor studenten met een lager inkomen en snelle studenten korting mogelijk tot 80%.”
De OU lijkt dus een leuk alternatief als je niet graag naar de les gaat, wel veel zelfdiscipline hebt én over het nodige studiekapitaal beschikt.