
A: agora
De ‘trendy’ polyvalente ruimte van de Stadscampus die toegang tot de sporthal verschaft. Bij het binnenkomen word je steevast begroet door menselijk meubilair dat je een flyer – of met wat geluk een dwars – in de pollen ramt. Dat houdt de doorgewinterde student niet tegen zulke papierverspillende gangbelemmeraars geen enkele blik van erkenning te gunnen en rechtstreeks naar de schamele tafel te lopen om een voorverkoopticket van een TD (zie verder) te kopen. Op een rustiger moment geniet je van de geniale binnenhuisarchitectuur die nog stamt uit een tijd waarin die opleiding nog niet bestond aan UAntwerpen – en aan de Agora te zien blijkbaar nergens. De centrale as aldaar verbindt gebouwen A, B, C, D en E van onze universiteit en leent zich zo als voorbeeldig vertrekpunt van dit informatieve artikel; het is dat we het zelf zeggen. Ook in het Agora Caffee wordt er aan sport gedaan. Je kan er een pint drinken op een plint. Je kan er ook je nek breken op de draaitrap. Den ágorra is het de blauwdruk van elke universiteitshal waar je als stadscampusstudent meerdere springuren zal verslijten.
B: basiskennis
Je begint je opleiding niet als een tabula rasa. Je wordt, mede dankzij het diploma middelbaar onderwijs, al verondersteld van een boel zaken op de hoogte te zijn. Wat als basiskennis wordt verondersteld varieert van de complexiteit van het vak en de wereldvreemdheid van je prof, maar gemiddeld genomen is zelfs de basiskennis die je doorheen de jaren in een voorbereidende middelbare studierichting hebt opgebouwd in je vierde lesweek al achterhaald en irrelevant geworden.
C: cantus
Latinisten zullen dit herkennen als ‘zang’ en het heeft er inderdaad in de verte iets mee te maken. Een cantus is een zangfestijn waar af en toe een biertje gedronken wordt volgens duizend-en-één regels waar niemand het ooit over eens geraakt. Omdat het bier à volonté is, ontaardt het voor de minder gedisciplineerde student echter in een zuipfestijn waar af en toe een liedje gezongen wordt en elke zelfopgelegde regel doelbewust verbroken wordt. Toch is alcohol geen verplichting. Wat nog minder een verplichting is, is goed kunnen zingen. Om het samen te vatten wordt er op een cantus dus vooral gecantust, want het is net als liefde, ook een werkwoord.Â
D: Drie Eiken
De grootste en volgens velen mooiste campus van de drie ‘groene’ campussen in en rond Wilrijk. Meteen ook de groenste, al zou de naam Groenenborger je anders doen vermoeden. Van gebouw A tot gebouw Z (ook de universiteit doet aan abc’tjes) wandelen duurt makkelijk tien minuten, zelfs langer als je the scenery route neemt, maar dat is slechts klein bier als je de volgende les op Campus Middelheim hebt, want dan zit je aan evenveel minuten fietsen. Wat wel weer groot bier is, is Fort VI, dat deel uitmaakt van Campus Drie Eiken en waar naast sportvelden, leslokalen en studentenflats vooral ook het gros van het Wilrijkse studentenleven plaatsvindt.
E: eerste zit
Je krijgt twee pogingen, hoera! De meeste studenten proberen voor zo veel mogelijk vakken te slagen in ‘eerste zit’, al gaat dat soms gepaard met een strategische keuze om een vak ‘naar tweede zit te schuiven’ in de hoop dat de gewonnen studietijd genoeg is om voor de rest te slagen. Voor een selecte club studenten is de eerste zit slechts een generale repetitie voor de échte examenperiode in augustus. Hun credo luidt: ‘Negen maanden vakantie, drie maanden strijden’.
F: faciliteiten
Niet te verwarren met de faculteiten, die (onder meer) de verschillende opleidingen inrichten, kent de universiteit ook een ruim aanbod aan statuten om met begrip voor de particuliere situatie van verschillende studenten die opleidingen flexibel in te vullen. Faciliteiten zoals examenspreiding, meer examentijd en toegang tot lesopnames zijn onder meer gericht op werkstudenten, student-ondernemers, student-kunstenaars, student-topsporters, maar ook studenten met een functiebeperking. Die laatste groep heeft recht op individuele, ‘bijzondere’ faciliteiten: ze gaan van praktische zaken zoals toegang tot de liften en de parkings voor studenten die moeilijk ter been zijn tot aparte regelingen voor mondelinge examens bij neurodivergente studenten. Eenmaal toegekend zijn faciliteiten een afdwingbaar recht.
G: galabal
Het hoogtepunt van elke studentenclub; op de doop, ontgroening, verkiezing, overdrachtscantus en het ledenweekend na. Het galabal wordt vaak gecombineerd met een diner waar geschranst wordt om een fondke te leggen om vervolgens met evenveel overgave te zuppe, muile en spauwe als anders, maar dit keer duur. Uiteindelijk is het een excuus om vol trots in je zondagskledij het betere marginale zwijn uit te hangen.
H: hogeschool
Plan B.
I: ICT
Error 404: door een onbekende fout kon Blackboard niet geladen worden. Probeer het later nog eens!
J: jaar
Een term die tot grote irritatie van nogal wat stuÂÂdenten courant blijft als manier van spreken over je studievoortgang. ‘In welk jáár zit je nu?’ is de onschuldige vraag op familiefeesten, waarop menig student sinds de invoering van het studiepuntensysteem in 2008 op geen enkele andere manier kan antwoorden dan in helften, derden, kwarten en ‘meegenomen vakken’. Hoewel er inderdaad drie ‘jaren’ zijn in het zogenaamde modeltraject van elke bacheloropleiding weten échte studenten dat dat modeltraject voor het plebs is. Voor meer info verwijzen we je graag door naar het kabinet van Ben ‘harde knip’ Weyts.
K: komida
Waar tien jaar geleden het studentenrestaurant gewoonweg ‘de Resto’ kon heten, hebben brandingsexperten ook UAntwerpen geïnfiltreerd en ‘komida’ in hun hersenpannen gebakken. De naam verwijst naar comida, Spaans voor ‘samen eten’, maar dan met een ‘k’ om het wat Vlaamser te laten klinken (dit is geen grap, dat was de officiële uitleg, n.v.d.r.). Sommigen blijven het idyllische verleden verheerlijken omdat je aan spotprijzen ongelimiteerde hoeveelheden friet met mayonaise kon bijhalen. Aan de andere kant, was dat in een tijd toen de dieren niet enkel nog spraken, maar ook in zo goed als elk gerecht verwerkt zaten. Met als ambitie om 80% vegetarisch eten te serveren in 2030 en een grote aandacht voor duurzaamheid, kunnen de meesten nog wel een oogje dichtknijpen voor het feit dat de prijzen nog amper onder die van privé-alternatieven liggen. komida schrijf je, net als dwars, steeds met een kleine letter, ook aan het begin van een zin.
L: loslaten
De universiteit is meer dan enkel studeren; het is leren leven. En hoewel die beide woorden evengoed beginnen met dezelfde letter als ‘letter’, is loslaten van deze vier datgene wat je het meest zal bijblijven – tenzij je ook dat loslaat natuurlijk. Een examen, een studierichtÂing, de verwachtingen van je ouders, een gezond concept van liefde, ...Â
Het zijn allemaal zaken die je zal leren loslaten in de jaren vol persoonlijke crisissen die volgens zo goed als iedereen de beste jaren van je leven horen te zijn. Dat belooft!
M: muilen?
N: Nee.
Toch bedankt.
O: onderwijs zoekÂ
Als student zie je de universiteit vooral als onderwijsinstelling: een school voor slimme mensen. Universiteiten daarentegen zien zichzelf meer en meer als onderzoeksfabrieken. Dat onderwijl een stelletje jengelende snotneuzen een diploma bij elkaar kwijlt is slechts bijzaak: een stuk maatschappelijke dienstÂverlening waarmee subsidies binnengehaald worden. Onderzoek staat ook aan onze universiteit centraal en daarom zal je tijdens je universitaire loopbaan ook zelf onderzoek moeten uitvoeren. Dat is bijvoorbeeld de relevante informatie terugvinden op het kluwen van de website van UAntwerpen, maar ook bachelor– en masterproeven schrijven. De ellenlange papers die een flink brok van je studiebelasting uitmaken, zijn de ultieme test waar je een heel jaar heen zou moeten werken, maar uiteindelijk een kwartier voor de deadline inlevert. Onderzoek bestaat uit: doen alsof je niet citeert door te parafraseren (wat eigenlijk ook niet mag), elke statistische methodologie die je hebt gebruikt verantwoorden tot je geen ruimte meer hebt voor je daadwerkelijke onderwerp, urenlang zoeken naar een overtuigende academische bron om het meest basale en vanzelfsprekende standpunt in te mogen nemen en uiteindelijk vooral hopen dat niemand door heeft dat je paginareferenties compleet uit de lucht gegrepen zijn en voor meerdere stukken tekst Chat-GPT hebt ingeschakeld. Dat laatste komt vaak voor omdat professoren en assistenten te druk bezig zijn met… onderzoek.Â
P: praesidium
De naam voor het collectief aan studenten dat het bestuur uitmaakt van een studentenclub. Ondanks dat elk woordenboek ‘presidium’ schrijft, moeten studenten speciaal doen. Je herkent praesidiumleden aan het dikke lint om zichzelf van het voetvolk te kunnen onderscheiden. Omdat hiërarchie belangrijk is, maken ingewijden ook binnen een praesidium nog eens een verschil tussen hoog- en laagpraesidium. De leider van zo’n cult heeft als titel praeses en leidt zowel de club als de cantussen, al moet die op dat moment met ‘senior’ aangesproken worden. Elk praesidium is zonder uitzondering kandidaat om een eigen soapserie te krijgen op het slechtere televisiekanaal.Â
Q?
R: recycleren
Het milieu is belangrijk, daarom recycleren we bij dwars elk jaar onze inhoud. Of dacht je dat we elk jaar een ander abc’tje schrijven?
S: statistiek
Heeft de naam hét grote buisvak te zijn in nogal wat opleidingen, vaak de ‘zachte wetenschappen’ waarin regelmatig studenten terecht komen die minder happig zijn op wiskundige zaken. Nochtans valt statistiek goed mee: als je tijdig oefeningen maakt en aandachtig bent in de les kan je het vak zonder problemen afleggen. Tenzij je maar drie uur wiskunde had in het middelbaar, dan kan je alvast beginnen panikeren. Veel plezier!Â
T: TD
Op een thé dansant zal je weinig thee voorgeschoteld krijgen. Een TD is een feest georganiseerd door en voor studenten, met alle gevolgen van dien. Omdat ze meestal doorgaan op weekdagen blijft het doelpubliek beperkt tot studenten, al ontmoet je occasioneel een verdwaalde werkloze. De muziekstijl kan erg variëren en wordt voornamelijk bepaald door welke dj’s de organiserende praesidia in kwestie in het persoonlijke netwerk hebben zitten. Ondanks de mogelijke verschillen zal je merken dat elke TD een beetje op elke andere TD lijkt.Â
U: U stArt
Jij start! Op UA! Veel meer hadden de verzamelde marketing- en communicatiegenieën die onze universiteit rijk is niet nodig om enkele jaren geleden de misschien wel lelijkste projectnaam in studentenheugenis te dopen. De noemer ‘U stArt’ verzamelt per faculteit alle startactiviteiten van de eerste honderd dagen van het academiejaar om startende studenten een gestroomlijnd overzicht te geven van dingen die ergens aan de hand zijn. Of elk initiatief op de kalender verschijnt en of al de activiteiten de moeite waard zijn, kunnen we niet zeggen. Het enige dat we wel kunnen, is beloven dat het vroeger (nog) erger was.Â
V: voordrink
Voor de ene student is het gezellig verzamelen om samen naar een feestje te trekken, een amuse-bouche voor het uitgaan; voor de andere is het een bacchanaal ter ere van de goden Carapilseon en Zakwijnia. De vaste waarden van een pré zijn minstens één figuur die te vroeg piekt en ongeveer een uur tevergeefs proberen te vertrekken terwijl er steeds nieuwe mensen aankomen, nog even snel naar het toilet moeten of nog iets halen om te eten. Hoewel het idee achter de voordrink is om geld te besparen, is het onzeker of dit wel degelijk werkt: velen halen hun al-dan-niet-alcoholische drank in dure nachtwinkels omdat ze vergeten waren iets mee te nemen en evenveel zijn als ze eenmaal op het feest aangekomen al te dronken om nog conservatief met hun gelimiteerde budget om te gaan – zei er iemand shotjes? Voordrinks kunnen gezelliger zijn dan de geplande festiviteiten, maar zijn evengoed notoir om hun kringverjaardagsgevoel waarbij enkel de extraverte leden van de elkaar-van-haar-noch-pluimen-kennende-groep iets in de pap te brokken hebben. Kom je op een voordrink, verwacht je dan aan drankspelletjes die iedereen al op hun veertiende ontgroeid had moeten zijn en, belangrijker, kom niet met lege handen.Â
W: Wijsbegeerte
Nadenken schijnt belangrijk te zijn; ergo, nadenken over nadenken is nóg belangrijker. Wijsbegeerte is een pedante naam voor filosofie en naast een officiële opleiding tot werkloze ook een verplicht vak voor zo goed als elke student. Om de nutteloosheid van hun discipline te vermommen, hebben ze de rest van de academische wereld overtuigd dat hun vakgebied een essentieel onderdeel is van elke opleiding – iets over kritisch vragen stellen of iets dergelijks, het is al lang geleden. Je wordt tot kosmopoliet gekneed door te herkauwen wat gezegd werd door voornamelijk dode, rijke, oude, witte mannen. Filosofie heeft als nut het nutsdenken te doorbreken en staat stil bij het feit dat we zo weinig stilstaan bij de dingen. Ondanks dat je leert te weten dat je niets weet word je toch verwacht een examen af te leggen. Dat examen wordt geadverteerd als peilend naar inzicht, maar in vergelijking met al je andere vakken zal je het meestal redelijk efficiënt vanbuiten kunnen blokken.
X: XTC-koffieshop
Moderne variant van ’t ex-kofschip. De gemiddelde professor is nog steeds enorm anaal over dt-fouten (niet te verwarren met foute TD’s) en dit geheugensteuntje pept je voornemen om er nooit meer een te maken helemaal op. Vermijd serotoninetekorten door dom puntenverlies als je een nacht lang losgaat op een paper; een dt-fout is immers snel gebeurt.Â
Y: yogasnuiver
Antwerpen kent als hipsterstad niet enkel een grote hoeveelheid koffieplekjes, maar ook een boel yogasnuivers. Zij zouden de vorige letter zeker met grote ogen bekijken, want de yogasnuiver-lifeÂstyle kan je herkennen aan fitness-abonnementen, klantenkaarten van smoothiebars, yogamatjes... en drugs. Het snuiven van cocaïne, een product waar onze koekenstad meer bekend voor is dan voor haar kwaliteitsvol onderwijs, is voor de yogasnuiver misschien gewoon nog een manier om de kleine lokale zelfstandige te steunen. Met je MOVE-pas kun je aan onze universiteit ook aan yoga doen (maar geen drugs kopen, n.v.d.r.).
Z: Zomaar een Dak
Waar den ágorra een steriele hangplek is, waar zowel student als personeel doet alsof men weet waar hun weg hen leidt, is Zomaar een Dak de gemoedelijke huiskamer waar getwijfeld mag worden over de plek die men inneemt in de wereld. De naam is afkomstig van het kerklied Zomaar een dak boven wat hoofden van Huub Oosterhuis. Zomaar een Dak is dan ook gekend als de Universitaire Parochie (het vast cliënteel spreekt over ’t u-pé, n.v.d.r.). Ondanks – of net dankzij? – de katholieke oorsprong is het een safe space voor iedereen die met zingeving bezig is: spirituele twijfelaars, vrome gelovigen, onverschillige agnosten en de atheïst-tot-in-de-kist-types. De zingevingsvragen worden concreet ingevuld door in de zetels te hangen en genade te ontvangen van de Jura GIGA X3C, een prachtige espressoÂmachine die je gratis Fairtradekoffie schenkt. Studenten kunnen het gebouw gebruiken om kleinschalige activiteiten te organiseren en de vier pastorale medewerkers staan er voor je klaar voor een gesprek dat de ene keer wat betekenisvoller is dan de andere.Â
Â
- Login om te reageren