Relaxeren

tussen spanning en ontspanning
01/12/2002
🖋: 

Ben je student en heb je tijdens examens, voordrachten en/of vragenuurtjes wel eens last van een krop in de keel, een bonzend hart en een naar gevoel in de maag? Dan is het misschien geen slecht idee om donderdagmiddag eens even een bezoekje te brengen aan Els Taeymans, studentenpsychologe van de UIA én relaxatietherapeute, voor een inleidende relaxatiesessie.

Ik hoor het u al vragen: "Een relaxatiesessie, wat moeten we daar nu onder verstaan? Yoga? Of meer iets zoals zenboeddhisme? Of een of andere vorm van mediteren?" Nee, niets van dat alles. Relaxeren op de UA is relaxeren met behulp van meneer Jacobson. Deze man was namelijk zo vriendelijk een progressieve relaxatietechniek te creëren.

 

‘OK, Jacobson dus. Wat houdt zo een sessie nu precies in?’ Wel, na een korte kennismakingsronde waarin je moet meedelen waarom je een sessie wil volgen, wat je studeert, hoe je heet en dergelijke (samen zijn met vreemden veroorzaakt bij sommige individuen namelijk nog meer spanning en/of onzekerheid en dat is nu niet bepaald de bedoeling van een relaxatiesessie), overloopt Els de verschillende lichaamsdelen die we gaan ontspannen en toont op welke manier we dat zullen doen. Vervolgens begint het echte werk – spannend! Iedereen moet zijn/haar ogen sluiten en rustig in- en uitademen. In gedachten moet je steeds tegen jezelf zeggen: "Adem in, adem uit en ontspan…" Dan volgt het op- en ontspannen van de rechterarm, de linkerarm, de schouders en nek, het hoofd – dit levert geweldige taferelen op –, de buik en de rug, en beide benen. Na een kwartier à twintig minuten van spannen en ontspannen begint Els te tellen. Bij ‘1’ moet iedereen zich opnieuw recht op zijn stoel zetten – een groep onderuitgezakte studenten is niet erg aanlokkelijk –, ‘2’ betekent dat iedereen mag beginnen bewegen en ‘3’ geeft aan dat alle ogen terug open mogen. "En? Heb je er iets van gemerkt?" Ja hoor, Els. Met een beetje goede wil en een ‘open mind’ is het niet zo moeilijk om deze techniek met succes toe te passen.

 

Als je ook wil kennismaken met deze relaxatietechniek, moet je je op 5 of 12 december om 12.15u (tot 13.15) naar lokaal S 012c begeven, of je kan gewoon eens langsgaan bij Els zelf (gebouw G).