Kort

Over onderwijs
15/08/2010

Belg voorzitter van Europese studentenkoepel

De Belg Bert Vandenkendelaere is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese studentenkoepel, ESU. Hij komt daarmee aan het hoofd te staan van een organisatie die meer dan 11 miljoen studenten uit 37 landen vertegenwoordigt. “Het is duidelijk dat de sleutel tot economisch herstel in Europa bij het hoger onderwijs ligt. Enkel door te investeren in een doeltreffend en dynamisch onderwijssysteem kan Europa haar 2020-doelstelling bereiken”, aldus de kersverse voorzitter, die Rechten aan de K.U.Leuven studeerde.

 

Tsjilpen voor de eeuwigheid

De Amerikaanse Library of Congress, 's werelds grootste bibliotheek, gaat alle Twitterberichten bewaren in zijn archief. Dat zijn er al miljarden en de huidige 105 miljoen gebruikers creëren er dagelijks nog zo'n 55 miljoen. Dat zijn heel veel tweets, zelfs zonder de berichten voor privégebruik, die eruit gefilterd zullen worden. Volgens de Library of Congress zullen de berichten een schat aan informatie opleveren voor toekomstige historici. Rijksarchivaris Karel Velle noemt het plan interessant, maar zegt geen plannen te hebben om gelijkaardige stappen te ondernemen in België.

 

Energie opwekken in nieuw bos

De UA heeft zopas 180.000 populieren en wilgen geplant op een terrein aan de Bosstraat in Lochristi. Professor Reinhart Ceulemans, hoogleraar Plantecologie, wil de bomen in 2012 en 2014 kappen en verbranden en zo biologische energie opwekken. (Ah, een kampvuur?) “Als het experiment lukt, zetten we de deur open naar een nieuwe, alternatieve energiebron”, aldus de prof. “Na twee jaar worden de bomen, die dan zo'n 4 meter hoog zullen zijn, gerooid, verhakselt en vermalen tot snippers en verbrand of vergast in een bio-installatie.” Om dit het experiment te kunnen controleren, staat op het terrein een ingenieuze toren opgesteld, de enige in haar soort, die via de wind vijf soorten gassen meet: de CO2-uitstoot, methaan, lachgas, water en koolstofgas.

 

Varen op de zon

Acht studenten van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen hebben hun boot op zonne-energie succesvol uitgetest op de waterskiput in Battenbroek. Met de boot willen ze, als het ‘Port of Antwerp Solar Boat Team’, deelnemen aan de Frisian Solar Challenge, een tweejaarlijkse race die na twee edities is uitgegroeid tot het grootste duurzame evenement in Nederland. De wedstrijd, met voornamelijk jonge deelnemers uit de hele wereld, volgt de traditionele route van de Elfstedentocht. Het evenement begint op zondag 4 juli met een testvaart in de grachten van start- en aankomstplek Leeuwarden.

 

Verhoging studiegelden bijna-beursstudenten?

De werkgroep Universitair Beheer en Administratie van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) adviseerde op haar zitting van 4 februari 2010 een verhoging van de studiegelden voor bijna-beursstudenten van 333,6 euro tot 367,2 euro. Toen de verhoging geagendeerd stond op het Bestuurscollege van de UA, protesteerde de Studentenraad (SRUA) tegen wat volgens rector Verschoren een “symbolische maatregel” is. SRUA vindt echter dat financieel zwakkere studenten niet gebruikt mogen worden om de gebrekkige financiering van het hoger onderwijs te signaleren. Rector Verschoren laat weten dat de VLIR een en ander zal herbekijken, daarbij rekening houdend met de decretaal vastgestelde studenteninspraak.