Cultuuragenda oktober 2009

12/09/2009
🖋: 

Na drie maanden van zon, zee en zinderende zomerhitte is het tijd voor een verfrissende duik in het Antwerpse cultuurbad. Het nieuwe seizoen staat voor de deur en het aanbod is groter dan ooit. Totaal overspoeld door deze stroom aan activiteiten? dwars zet enkele tips voor je op een rijtje.

24/09 t.e.m. 17/10 Toneelhuis | ‘Onder de vulkaan’ van Guy Cassiers

We beginnen het nieuwe schooljaar goed met een stukje kwaliteitstheater in de Antwerpse Bourla. Guy Cassiers waagde zich ditmaal aan een theaterbewerking van de roman ‘Onder de Vulkaan’ van Malcolm Lowry. Een verhaal over hallucinatie, dronkenschap, liefde en haat in een Mexicaans stadje op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De tekst werd geschreven door Josse De Pauw, die tevens één van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt.

 

Hele maand Muhka | ‘Textiles’

Het Muhka opent haar deuren dit jaar met de tentoonstelling ‘Textiles’, waarin kunst en sociaal engagement letterlijk met elkaar worden verweven. Gebaseerd op het werk van de Braziliaanse kunstenaar Hélio Oiticica, laat men hier het textiel spreken. Stoffen in allerlei soorten, kleuren, maten en toepassingen die hun eigen verhaal vertellen.

 

07/10 Cartoons | ‘De Helaasheid der dingen’

Deze film was reeds een succes op het internationale filmfestival van Cannes en is dit najaar in de Belgische bioscopen te zien. De verfilming van de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst is de derde bioscoopfilm van regisseur Felix van Groeningen, en is een mix van humor, hilariteit, tragiek en plaatsvervangende schaamte.

 

13/10 Studentenrestaurant Het Atrium (CMI) | La Femme Belge

In het kader van Campus Cultuur treedt La Femme Belge om half één op in Het Atrium. Dit kwintet - een viool, een contrabas, wat gitaren, een cajón als slagwerk en een stem - zal uw eten met swing en blues begeleiden op de wonderlijke reis doorheen uw spijsverteringsstelsel.

 

14/10 t.e.m 24/10 Diverse locaties | Amperdans 4

Vier Antwerpse danspodia sloegen dit jaar de handen in elkaar voor een tiendaags internationaal dansfestival. Op diverse locaties in de stad zijn de meest uiteenlopende dansvoorstellingen te bekijken. Van klassiek tot breakdance en van tango tot jazzballet. Zie voor meer informatie de officiële festivalsite: www.amperdans.eu

 

Vanaf 16/10 Diverse locaties | Stocksales Belgian Designers

Traditiegetrouw is het in de laatste twee weken van oktober weer tijd voor de jaarlijkse stocksales. Grote namen als Dries van Noten, Ann Demeulemeester en Stephan Scheinder verkopen hun kleding, schoenen en stoffen tegen betaalbare prijzen. De officiële data en locaties zijn nog niet bekend. Houd de website van het Flanders Fashion Institute de komende weken goed in de gaten: www.ffi.be.

 

18/10 De Coninckplein | Boekenmarkt

Iedere derde zondag van de maand kun je op het De Conickplein terecht voor een tweedehands boekenmarkt. Deze gezellige zondagmiddag activiteit biedt naast een hele hoop boeken ook plaats voor een hapje, een drankje en optredens van diverse artiesten. Dit is tevens de laatste boekenmarkt van dit jaar, daarna is het weer een hele winter wachten.

 

22/10 Trix | TrixTrax

Ook dit jaar biedt Trix je weer een reeks gratis concerten, waarbij het ditmaal groots wordt aangepakt. Naast muzikaal talent van eigen bodem, zijn er ook diverse internationale bands te horen. Voor de komende maand staan de Belgische bands De Portables en Star Club West op het programma, vergezeld door de Afghaanse groep Shash Shash Shash.