een cv volgens de regels van de kunst

leer de kneepjes van het solliciteervak

21/06/2017

Het einde van deze zomerse examenperiode is bijna in zicht. Straks staan er drie maanden vakantie voor de deur. Misschien wat minder, afhankelijk van jouw plannen. Heb jij nog herexamens te blokken of weken vakantiewerk voor de boeg? Studeer jij straks af en ben je op zoek naar werk? Of is dat allemaal nog een groot vraagteken en ben jij tussen het studeren door nog aan het sleutelen aan je cv? Bij dat laatste helpen we jou graag.

Staat jouw curriculum vitae al op punt? Wees daar maar niet zo zeker van. Volgens Ricardo Ghekiere – werkzaam bij Worcc, een online platform waar je gratis je (slim) cv kan bouwen – kunnen wij jongeren immers nog werken aan dat cv. “Jongeren hebben nog steeds problemen met zichzelf online te verkopen.” Gelukkig deelt hij ook graag de knepen van zijn vak.

 

TIP 1: overzichtelijkheid

Na het doorgronden van heel wat aanwervingen, kwam het team van Worcc tot de conclusie dat de meeste cv’s van vandaag nog geen kennis hadden gemaakt met een overzichtelijke geest en hand.

 

Je Facebook zal ongeacht of je het wil of niet, toch sowieso bekeken worden.

 

Nochtans is de oplossing simpel: werk aan een goede lay-out. Zo vindt de lezer snel alle relevante informatie en heb je meer kans dat de persoon in kwestie blijft doorlezen. Kost een overzichtelijke lay-out ontwerpen jouw te veel tijd, energie of moeite? Er bestaan gelukkig ook handige slimme cv’s online die de klus voor je klaren.

 

TIP 2: connecteer

Ben jij een fervente YouTuber? Instagrammer? Twitteraar? Laat je toekomstige werkgever dat ook ondervinden. Connecteer de data op je cv. “Je Facebook zal ongeacht of je het wil of niet, toch sowieso bekeken worden”, verzekert Ricardo ons.

 

TIP 3: slagzin

Een groot hiaat in de meeste cv’s is de slagzin. Deze zet je bovenaan je cv en vertelt kort en krachtig wie je bent, wat je graag doet en wat je precies zoekt. Hiermee bedoelen we niet “Ik ben Anouk, ik hou van koekjes en netjes werken. Ik zoek een job die betaald wordt.”

Daaruit spreekt niet veel enthousiasme en naar de aandacht van de lezer mag je dan alvast fluiten. “Ambitieuze allround marketeer met een passie voor innovatie, creativiteit en digitale wereld. Op zoek naar mijn volgende uitdaging binnen de Online Marketing wereld” is als slagzin dan weer wel goud waard. Bovendien kan je deze naargelang de rol nog wat tweaken.

 

TIP 4: relevante ervaring

Je kan een hele waslijst van ervaringen verwerken in je cv, maar “limonade verkopen” en “tuinieren voor een cent” gaan je niet aan een job in de zorgsector helpen. Selecteer uit je ongetwijfeld unieke ervaringen welke er écht toe doen voor de job in kwestie. Ricardo bevestigt: “Als dit klopt, zal er verder gelezen worden.”

 

TIP 5: benchmarks

Geef jij op een balkje weer dat je kan fotoshoppen? Zorg dat de lezer kan zien dat je niet wat amateurskunsten aan het prijzen bent, maar echt wel weet waarover je praat. Je werk uploaden of linken geeft meer betekenis aan je talent. Spijtig voor degenen die dachten weg te komen met enkel kennis van de gom-functie.

 

TIP 6: spellingscheck

Ja hoor, er worden nog steeds cv’s verzonden met spellings- of grammaticafouten. Zoek die vriend waarvan je nog iets te goed hebt (en die liefst voldoende van de lessen Nederlands onthouden heeft) en laat je schrijfsel eens keuren. Je kan alleen maar een betere indruk achterlaten, bij je toekomstige werkgever dan toch. (Of je vriend nog onder de indruk zal zijn, zal afhangen van je schrijfsels.)

 

TIP 7: blijf up-to-date

Heb je haast bij het versturen van je cv? Kijk toch nog eens na of je wel de laatste versie doorstuurt. Heb je na het op punt stellen van je laatste versie nog iets fenomenaal meegemaakt dat ten goede kan komen bij het meedingen naar die droomjob? Neem even de tijd om je cv van een update te voorzien.

 

En klaar is kees. Verstuur met een gerust hart dat cv van je. Geniet van je zomer. Of van je job!